Advies en evt. begeleiding bij de optimale invulling van de financieringsbehoefte

Advies en evt. begeleiding bij de optimale invulling van de financiering


De mogelijkheden om de financieringsbehoefte van uw bedrijf in te vullen zijn legio. Naast de traditionele financiering vormen als het zakelijk krediet en de bancaire geldlening zijn er de afgelopen jaren vele nieuwe kredietverstrekkers bijgekomen. De bekendere initiatieven hierbij zijn crowdfunding, Qredits en diverse vormen van durfkapitaal.  

Om uw als ondernemer goed van dienst te zijn is een duidelijke inventarisatie van de achterliggende oorzaak van de kredietbehoefte noodzakelijk, om daarmee tot een optimale invulling van de huidige en verwachte toekomstige kredietbehoefte te komen.

Verschillende vormen van financiering
De laatste jaren zijn de mogelijkheden om uw financieringsbehoefte in te vullen sterk gestegen met vormen van direct-funding en crowdfunding, maar ook bijvoorbeeld Microkrediet (veelal via Qredits), MKB-Krediet, Ketenfinancierings, Kredietunie. Verder zijn er nog de langer bestaande financieringsvormen als Factoring, Leasing, Participatiemaatschappijen, Business Angels en diverse fondsen, zoals bijvoorbeeld het Seed-fonds, Private Debt Fonds en het Venture Capital Fonds. Hieronder worden enkele van deze alternatieve financieringsvormen besproken.

Direct-funding
Er is een nieuwe en eenvoudige manier van het financieren van je bedrijf. Je neemt gewoon het heft in eigen hand. Hoe het heet? Direct-Funding, het rechtstreeks lenen van verschillende investeerders. In plaats van lenen van één partij, bijvoorbeeld een bank, geef je zelf een obligatielening uit. Dat is een lening verdeeld in kleine leningen (obligaties) van bijvoorbeeld €250 of €1.000. Zo kunnen vele grote en kleine investeerders jou makkelijk geld lenen. 

FFS Corporate Finance is een samenwerking aangegaan met MijnFunding B.V.. Hierdoor zijn wij voor Noord-Nederland het aanspreekpunt als het gaat om Direct-Funding. Voor verdere informatie verwijzen wij naar de website van MijnFunding, www.mijnfunding.nl, of vragen wij om contact op te nemen via de contactpagina of telefonisch. 

Crowdfunding
Letterlijk betekent crowdfunding: geld binnenhalen bij het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over je plannen en vraagt of zij daar geld in willen steken. Dit doe je via een online crowdfundingplatform waar je een campagne aanmaakt.

Hierom kiezen ondernemers voor crowdfunding
  • Ze hebben simpelweg geld nodig.
  • Met crowdfunding werven ze meteen klanten, krijgen feedback en ambassadeurs.
  • De criteria van crowdfundingplatforms zijn duidelijk en ze werken meestal snel.
  • Ondernemers blijven met crowdfunding onafhankelijk van de bank als financier.
Waarom nog meer kiezen voor crowdfunding?
Crowdfunding is voor investeerders in jouw bedrijf laagdrempelig. Bij een aantal platforms kunnen zij al vanaf een paar tientjes instappen. Het is voor hen vaak een alternatief voor een spaarrekening of beleggingsrekening. De investeerders hebben vaak interesse in je bedrijf. Met crowdfunding ontstaat een speciale band tussen je bedrijf en de mensen die er geld in steken. Dat is positief. Zij worden fan van je en zijn vaak trouwe klanten.

Waar moet ik op letten?
Geld regelen kost tijd. Dat geldt ook voor crowdfunding. Het is een hele klus om je campagne voor te bereiden. Denk aan een korte pitch, een video en het benaderen van je (digitale) netwerk. Ook moet je openhartig zijn over de cijfers en de strategie van je bedrijf. Houd je investeerders ook na de campagne op de hoogte! Elk platform stelt andere eisen en heeft een eigen manier van werken. Stel jezelf daarom de vraag welke aanpak bij jou en jouw bedrijf past. 

Hoeveel geld kan ik ophalen?
Je geeft zelf aan hoeveel geld je met crowdfunding op wilt halen. Platforms geven vaak een minimumbedrag aan in verband met tijd en kosten van een campagne. In de eerste helft van 2018 haalden ondernemers gemiddeld 103.000 euro op.

Welke vormen van crowdfunding zijn er?
Als mensen geld in je bedrijf investeren, willen zij daar graag iets voor terug. Je kan kiezen hoe je de financiële bijdrage van het publiek terugbetaalt. Er zijn vier mogelijkheden:
  1. Eigen Vermogen: De investeerders kopen aandelen in je bedrijf en krijgen dividend. Dat is een vergoeding afhankelijk van de winst die je behaalt.
  2. Vreemd vermogen: De investeerders verstrekken een lening. Het rentepercentage en de looptijd mag je zelf bepalen. Bent je een start-up? Dan levert dat risico’s op voor de investeerder. Dat betekent automatisch dat je een hogere rente moet aanbieden. Een crowdfundingsplatform kan je hierover adviseren.
  3. Rewards of tegenprestatie: Je biedt je investeerders een tegenprestatie in de vorm van een product of dienst. Je kunt ludieke acties verzinnen. Stel dat je een koffiebar wilt starten, dan kunnen je investeerders bijvoorbeeld een jaar lang op vrijdag gratis koffie komen drinken. Let op: De waarde van de tegenprestatie is omzetbelastingplichtig.
  4. Donatie: De investeerders schenken je het geld en verwachten hiervoor niets terug. Let op: je krijgt te maken met het schenkingsrecht.
Verschillende aanbieders voor Crowdfunding
Op dit moment zijn er vele aanbieders van crowdfunding, van groot tot klein. Hieronder een overzicht van de grootste spelers op de crowdfundingmarkt:
  • Collin Crowdfund
  • Duurzaaminvesteren.nl
  • Funding Circle
  • Geldvoorelkaar
  • Zibcrowd
  • Capital Circle
  • Crowd About Now
  • Go fund me
  • Kapitaal op Maat
Microkrediet
Het microkrediet is ooit begonnen om mensen in ontwikkelingslanden met een kleine bijdrage een eigen bedrijfje te laten beginnen. In 2008 heeft het microkrediet ook zijn intrede gedaan in Nederland. Hier is het microkrediet een lening van maximaal 50.000 euro. Daarmee kun je een bedrijf starten, je bestaande bedrijf uitbreiden of een bedrijf overnemen.

Voorwaarden
Voorwaarden voor microkrediet zijn onder andere:
  • Je hebt een goed doordacht ondernemingsplan inclusief financieel plan.
  • Je bent minimaal 18 jaar oud.
  • Je hebt voldoende ondernemersvaardigheden (zoals commercieel inzicht en doorzettingsvermogen).

Factoring en Leasing
Factoring
Je wil sneller geld in handen voor de lopende werkzaamheden in jouw bedrijf. Overweeg dan financiering via factoring. Bij factoring of debiteurenfinanciering geeft een bank of factoringmaatschappij een bepaalde kredietvorm of schiet facturen voor. Het is een belangrijke bron van financiering voor werkkapitaal: geld voor voorraden, debiteuren en onderhanden werk.

Factoring is een uitermate geschikt instrument om in te zetten bij een sterke groei van de onderneming. Deze vorm van financiering is gebaseerd op de vorderingen van de onderneming, waardoor de financiering zal toenemen bij een toenemend debiteuren- of voorraadsaldo.

Leasing
Leasing is een financieringsvorm waarbij je betaalt voor het in gebruik hebben van objecten (bedrijfsmiddelen). Dit is geregeld in een leasecontract dat je afsluit bij een leasemaatschappij. De vertaling van lease naar het Nederlands is 'huren'.

Hoe werkt leasing?
Bij leasing financiert een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel. De leasemaatschappij geeft het object via lease aan jou in gebruik of eigendom. Maandelijks betaal je leasetermijnen aan de leasemaatschappij. Afhankelijk van de leasevorm word je direct eigenaar van het object. Of je bepaalt dit aan het einde van de leaseperiode. Omdat je de waarde van het object in termijnen betaalt, hoef je niet in een keer een grote investering te doen. Dat kan belangrijk zijn omdat je zo werkkapitaal in je bedrijf houdt.

Business Angels
Een zakelijke relatie met een business angel kan veel opleveren voor jouw bedrijf. Naast geld brengt zo'n investeerder ook kennis en ervaring mee. Een business angel wil graag inspraak in jouw onderneming en op de hoogte blijven. Maak hierover goede afspraken. Dan weet je allebei waar je aan toe bent. Drie tips voor het inzetten van een business angel als investeerder.

1. Zakelijke partner
Vraag jezelf af of je er écht een zakelijke partner bij wil in je bedrijf. De business angel eist ondanks zijn minderheidsbelang een stem in belangrijke beslissingen. Niet alle uitgaven en beslissingen vragen om een onderbouwing, maar over de grote lijnen moet je hem uitleg geven. Je kunt van de business angel niet verwachten dat hij zijn geld investeert en zich verder niet met het bedrijf mag bemoeien. Maak hierover duidelijke afspraken en bepaal voor jezelf hoe ver je wilt gaan.

2. Het moet klikken
De investeerder (business angel) en jij moeten bij elkaar passen. Dat de business angel het wel ziet zitten, is niet genoeg. De oprechte interesse moet van beide kanten komen. Een goede klik is daarom essentieel. Je moet immers samen knopen doorhakken of moeilijke besluiten nemen. Twijfel je? Begin er dan niet aan.

3. Business devil
Zorg ervoor dat de business angel geen 'business devil' wordt. Heeft hij een meederheidsbelang op het oog of wil hij het roer van je overnemen? Zorg dat er een goede balans blijft tussen de invloed van de investeerder op het bedrijf en je eigen zeggenschap. Blijf daarom met elkaar in contact om telkens helder te krijgen welke bedoelingen de investeerder met jou heeft en wat je van elkaar verwacht.

Fondsen
Seed-fonds
Bent u een technostarter of een creatieve starter? Dan kunt u voor financiering misschien wel een beroep doen op een Seed-fonds. Een Seed-fonds is een speciaal Venture Capital fonds dat zich specifiek richt op innovatieve starters (0-5 jaar). De helft van het kapitaal in het fonds wordt door private investeerders (participatiefonds) ingebracht en de andere helft door het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarmee stimuleert de overheid investeringsmaatschappijen om te investeren in jonge en risicovolle bedrijven. De private investeerders worden de fondsbeheerder. 

Private Debt Fonds
Een private debt fonds verstrekt achtergestelde leningen aan mkb-ondernemingen. Bij een faillissement hebben andere schuldeisers dan voorrang. Om in aanmerking te komen, moet je winst maken, voldoende cashflow genereren en niet meer bij een bank terecht kunnen voor extra krediet. Het gaat om een bedrag tussen 250.000 euro en 10 miljoen euro bestemd voor groei, innovatie, bedrijfsovername of herfinanciering.

Venture Capital Fonds
Een Venture Capital fonds is een investeringsfonds gericht op risicovolle investeringen in innovatieve en/of snelgroeiende bedrijven. Meestal binnen een bepaalde branche of sector. Een financieringsaanvraag doet u bij het venture capital fonds. Dat kan vanaf ongeveer €200.000 en vrijwel altijd tegen een percentage van aandelen. De gemiddelde investering ligt rond de €1-3 miljoen.

Werkwijze Venture Capital
Een Venture Capital fonds krijgt jaarlijks honderden aanvragen en selecteert slechts de meest kansrijke voorstellen. Het hoofddoel van het fonds is het creëren van rendement voor de aandeelhouders in het fonds. Om dat te bereiken gaan zij voor een waardevergroting van de aandelen van de bedrijven waarin zij investeren. Om die waardevergroting ten gelde te maken, willen ze hun aandelen na gemiddeld 3-7 jaar weer verkopen aan ondernemers of een andere geldschieters. Dat noemen zij een exit.

 
Share by: